Mnogim roditeljima proslave rođendana uzrokuju glavobolje čak i mjesecima prije. I kod mene je bilo tako. Glava me boljela svako malo još od kolovoza jer kada se vratimo s mora, kreće pitanje: “Mama, znaš li za koliko dana mi je rođendan? Ne želim biti dosadna, ali…” Samo da znate, rođendan joj je početkom studenog ☺ Malo po malo, tako to krene…
Grad je pun raznih sadržaja za proslave, ali sve majke koje su preživjele proslave u ovoj dobi djeteta (12-15 godina) dobro znaju da nije lako. Sjetim se doba jaslica i vrtića, ma to su bila vremena! Kupili smo hranu i piće, odnijeli i predali teti i svi zadovoljni. Divota! Još jedna proslava kod kuće za obitelj i gotovi smo.
U nižim razredima osnovne škole je lako organizirati proslavu, posebno ako ne morate paziti na budžet. Tu su razne igraonice, kuglane, animatori, zabavni parkovi itd. Proslava kod kuće je malo zahtjevnija i morate biti spremni na galamu, čišćenje i razne neočekivane izazove. Mi živimo u kući s dvorištem što je uvijek bila prednost, ali u studenom nikad ne znate što vas čeka i da li će se proslava zbog vremena moći održati vani.
Voljeli smo proslave kod kuće jer bismo uvijek organizirali već zaboravljene igre i uživali s djecom, a ove smo godine odlučili da je dosta jer svake godine ugostiti i animirati 20 djece nije lako, a oni su sve zahtjevniji i došli su u dob kada im treba nešto drugo, zanimljivije i zabavnije.
Kada odlučite da je dosta, postavlja se pitanje što sada?! Želje djeteta su jedno, a mogućnosti drugo. Nakon nekoliko razgovora s Paulom, zaključili smo da ne možemo pronaći adekvatan prostor i zabavu za njihov uzrast i željeni broj djece pa smo se odlučili za nešto sasvim drugačije.
Proslavu u stand up studiju koji ima kapacitet za 20 i više djece, prostor za roditelje koji žele ostati i družiti se, ponudu hrane i pića. Wow! I još individualan pristup svakom slavljeniku. Pozivnice smo riješili, program dogovorili i oduševljenju nema kraja. Bilo je tu komičarskog dijela, pictionary igre, plesa, pjesme, improv showa, puno smijeha i nije im bilo dosadno.
E sad, treba nahraniti skupinu od 20 djece u kojoj je više muške djece nego ženske iako mi se čini da u toj dobi svi mogu podjednako puno pojesti.
Odluka je pala na pulled pork burgere. Ne može bolje i jednostavnije, a nije već svima dosadna pizza i obične grickalice.
Zašto pulled pork? Vjerujte, zato što se „obični“ burgeri mogu sakriti kada pripremite ovu vrstu sočnog burgera. Meso se peče nekoliko sati na laganoj temperaturi i jednostavno se raspada kada bude gotovo.
Mekano, pikantno prema njihovom ukusu, puno povrća (ovo je idealna prilika da djeca pojedu i povrće koje inače izbjegavaju), malo umaka i svježe pecivo. A najbolje od svega jest što si ovo jelo svi mogu priuštiti. Djeca su oduševljena i kada pripremite ove burgere i veliki i mali će vam biti zahvalni.
Osim pulled pork burgera napravila sam jednostavne kolačiće i tortu, kombinaciju zdravog i ukusnog što se pokazalo dobitnom kombinacijom, sve sam ih nahranila, a nisam se previše umorila.
Najdraži su mi recepti za slastice koje se mogu pripremiti ranije pa na dan proslave niste pod stresom već uživate zajedno s djecom.
Dijelim s vama svoje ideje za meni za dječji rođendan i vjerujte, nije rezerviran samo za djecu ove dobi, možete ga primijeniti i za mlađu i stariju djecu pa čak i za proslave odraslih. Pulled pork burgere nikada nitko neće odbiti.
Burger s pečenom svinjetinom (Pulled pork)
240 minuta/20 djece
Sastojci:
- 3 kg svinjske plećke (lopatice) ili buta
- 1,6 dkg soli
- 5 dkg svinjske masti
- peciva za burgere sa sezamom
- umak za roštilj (BBQ umak) i ostali umaci po želji
- povrće po želji
Priprema:
- Meso posolite i pustite da se marinira najmanje 1 sat.
- Izaberite posudu za pečenje ili lim približno iste veličine kao komad mesa, stavite mast, meso, prelijte s 1 dcl vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite sat vremena na 100 °C.
- Nakon sat vremena maknite foliju, zalijte po potrebi s vodom i nastavite peći otkriveno na istoj temperaturi još sat vremena.
- Treći sat zalijte s 1,5 dcl vode i pecite na istoj temperaturi.
- Četvrti sat pečenja podignite temperaturu na 150 °C, podlijte vodom po potrebi i pecite posljednjih sat vremena.
- Nakon 4 sata pečenja pustite da meso odstoji deset minuta pa ga narežite. Meso je gotovo kad se laganim pritiskom ili potezom vilice raspada na komadiće.
- Razrežite pecivo i obilno napunite mesom, dodajte umak za roštilj (BBQ umak) ili druge umake po želji, svježe povrće po želji te odmah poslužite.
Savjeti:
- Kako biste uštedjeli vrijeme za pripremu, meso marinirajte večer prije pripreme ili ujutro ukoliko burgere planirate pripremati za poslijepodnevne sate.
- Burgeri će biti ukusniji uz raznoliko povrće kao što su zelena salata, rajčica i luk narezan na kolutove, kiseli krastavci, ribano slatko zelje ili ribana mrkva.
Čokoladni keksići
Sastojci: (za cca 30 keksića)
- 200 g čokolade za kuhanje (minimalno 72% kakaa)
- 70 g otopljenog maslaca
- 120 g šećera (preporučam brezin)
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja sobne temperature
- 130 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu bez šećera
- 100 g čokoladnih kapljica
Priprema:
- Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se ohladi.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte suhe sastojke.
- Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaja i kratko izmiksajte.
- Zatim dodajte otopljenu čokoladu i suhe sastojke te sve zajedno izmiksajte na najmanjoj brzini dok se sastojci ne sjedine.
- Na kraju dodajte čokoladne kapljice i lagano ih kuhačom umiješajte u smjesu (kada nemate kapljice, možete nasjeckati običnu čokoladu i dodati u smjesu).
- Smjesu stavite u hladnjak na sat vremena. Za to vrijeme stavite grijati pećnicu 180°C i pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Ja koristim 2 lima zbog uštede vremena, dok je jedan u pećnici, na drugi stavljam novu turu kuglica koje pripremam za pečenje.
- Kada se smjesa ohladi, prstima uzimajte manju količinu i oblikujte kuglice koje slažite na lim, na papir za pečenje sa dovoljno razmaka s obzirom da će se kuglice pretvoriti u keksiće pa trebaju dovoljno mjesta. Veličinu kuglica i keksića odredite sami.
- Pecite 10 minuta i nemojte brinuti što su u početku mekani, s hlađenjem će postati odlični.
Brza čokoladna torta
Kalup promjera 24-25 cm
Sastojci za koru:
- 15 komada Petit Beurre ili McVities Digestive keksa (čokoladnih)
- pola šalice otopljenog maslaca
- 2 žlice kvalitetnog kakaa
- šalica tamne čokolade
Sastojci za kremu:
- 3 šalice slatkog vrhnja
- 2 žlice maslaca
- 2 šalice tamne čokolade
Priprema:
- Kekse usitnite u sjeckalici za hranu, a potom im dodajte maslac i kakao i nastavite miješati.
- Kada dobijete jednoličnu mrvičastu smjesu, dodajte čokoladu i još nekoliko sekundi obradite u sjeckalici kako bi se sastojci sjedinili.
- Dobivenu smjesu ravnomjerno raspodijelite po kalupu za tortu. Slatko vrhnje stavite u malo veću posudu, dodajte dvije žlice maslaca i sve zajedno ugrijte u mikrovalnoj pećnici (2 minute).
- U vruću smjesu dodajte kockice čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. Dobivenu smjesu prelijte preko kore i poravnajte.
- Gotovu tortu ostavite u hladnjaku najmanje tri sata.
- Nakon što se ohladi, tortu izvadite iz kalupa, pospite kakaom i po želji poslužite uz komadiće čokolade, voćnu kremu ili šlag.
- Za dječji rođendan, tortu ukrasite raznim bombonima, oreo keksima, napolitankama, da bude što šarenije i zanimljivije, a prema ukusu vašeg djeteta.
Zdravi keksi od brusnice
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci (20 komada):
- 1 šalica zobenih pahuljica (3 dcl)
- ¾ šalice integralnog brašna
- 1 jaje
- ½ šalice badema
- 1/šalice brusnica
- 2 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 žlica vanilije
- 1/3 šalice maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Oblikujte kolačiće i stavite peći na prethodno pripremljen lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pecite 15 minuta, ohladite i poslužite.
Savjet:
Umjesto brusnica, možete dodati dugo suho voće po želji ili čak komadiće čokolade.