Svake godine blagdani donose lijepe užitke, ukusnu hranu i obiteljska druženja, ali i prevelike količine šećera i „nezdrave“ hrane.
Većina ljudi se osjeća umorno, bez energije, pospano i bez koncentracije što upućuje na potrebu organizma da se vrati u prirodnu rutinu i harmoniju. Čuda možemo napraviti sa zdravom i uravnoteženom prehranom, pazeći pri tome na količine. To je cijela mudrost, biti umjeren u svemu i jesti da bismo živjeli, a ne živjeti da bismo jeli.
Meni da se vratim u ravnotežu pomaže prehrana s manjim unosom ugljikohidrata, više bjelančevina te voća i povrća. Uvijek poslije blagdana želim „početi iznova“, pripremiti se za proljeće i ljeto te osvijestiti djecu čemu hrana zapravo služi. Smišljam nove i zanimljive recepte koje zajedno isprobavamo te ih usput educiram, što se dugoročno itekako isplati, a zdravo itekako može biti ukusno.
Mlađe dijete oduvijek voli bijeli kruh i peciva te se u nekim trenucima osjećam bespomoćno. S mrkvom je ista priča i kuhana mrkva u juhi joj predstavlja noćnu moru.
Zato sam osmislila recept za peciva od tapioka brašna i namaz od mrkve. Uspjela sam u naumu i sada je mrkva puno ukusnija, a bijela peciva polako padaju u zaborav.
Priznajem da nije lako djeci promijeniti prehrambene navike, ali polako napredujemo pa probajte i vi.
Ova su peciva i namaz vrlo jednostavni za pripremu pa vam od srca dajem recepte kako biste probali nešto zdravo i još bolje, kako bi vam upravo ovakva vrsta prehrane postala navika.
Pecivo od tapioke s namazom od mrkve i češnjaka
Sastojci za peciva (9 malih komada):
- 1 jaje
- 175 g brašna tapioke
- 80 ml maslinovog ulja
- 160 ml mlijeka
- 65 g ricotte ili naribanog sira po želji
- 1 žličica soli
Priprema:
- Stavite grijati pećnicu na 200°C.
- U tavu ulijte maslinovo ulje, mlijeko, sol te stavite na vatru.
- Čim proključa, maknite s vatre i umiješajte tapioka brašno te ostavite sa strane da odstoji 15 minuta.
- Nakon toga dodajte razmućeno jaje i sir te dobro umijesite da dobijete jednoličnu smjesu.
- Formirajte kuglice i posložite na papir za pečenje te pecite 25 minuta (ovisno o veličini kuglica).
Sastojci za namaz od mrkve:
- 4 velike mrkve
- 4 režnja češnjaka
- 80 ml maslinovog ulja
- Žličica soli
- Žličica papra
Priprema:
- Stavite grijati pećnicu na 200°C. Mrkvu i češnjak ogulite i narežite na tanke kolutove.
- Dodajte maslinovo ulje i začine, promiješajte te stavite peći na papir za pečenje 60 minuta.
- Nakon toga sastojke stavite u blender, dodajte malo vode i miješajte dok ne dobijete
- jednoličnu smjesu. Dodajte još začina po želji.
Javite dojmove i slobodno predložite u komentarima što vas novo zanima, vrlo rado ću vam poslati nove recepte!