NaslovnicaPrehranaReceptiRecept: Pecivo od tapioka brašna s namazom od mrkve i češnjaka

Recept: Pecivo od tapioka brašna s namazom od mrkve i češnjaka

Svake godine blagdani donose lijepe užitke, ukusnu hranu i obiteljska druženja, ali i prevelike količine šećera i „nezdrave“ hrane.

Većina ljudi se osjeća umorno, bez energije, pospano i bez koncentracije što upućuje na potrebu organizma da se vrati u prirodnu rutinu i harmoniju. Čuda možemo napraviti sa zdravom i uravnoteženom prehranom, pazeći pri tome na količine. To je cijela mudrost, biti umjeren u svemu i jesti da bismo živjeli, a ne živjeti da bismo jeli.

Meni da se vratim u ravnotežu pomaže prehrana s manjim unosom ugljikohidrata, više bjelančevina te voća i povrća. Uvijek poslije blagdana želim „početi iznova“, pripremiti se za proljeće i ljeto te osvijestiti djecu čemu hrana zapravo služi. Smišljam nove i zanimljive recepte koje zajedno isprobavamo te ih usput educiram, što se dugoročno itekako isplati, a zdravo itekako može biti ukusno.

Mlađe dijete oduvijek voli bijeli kruh i peciva te se u nekim trenucima osjećam bespomoćno. S mrkvom je ista priča i kuhana mrkva u juhi joj predstavlja noćnu moru.

Zato sam osmislila recept za peciva od tapioka brašna i namaz od mrkve. Uspjela sam u naumu i sada je mrkva puno ukusnija, a bijela peciva polako padaju u zaborav.

Priznajem da nije lako djeci promijeniti prehrambene navike, ali polako napredujemo pa probajte i vi.

Ova su peciva i namaz vrlo jednostavni za pripremu pa vam od srca dajem recepte kako biste probali nešto zdravo i još bolje, kako bi vam upravo ovakva vrsta prehrane postala navika.

Pecivo od tapioke s namazom od mrkve i češnjaka

Recept: Pecivo od tapioka brašna s namazom od mrkve i češnjaka
Recept: Pecivo od tapioka brašna s namazom od mrkve i češnjaka

Sastojci za peciva (9 malih komada):

  • 1 jaje
  • 175 g brašna tapioke
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 160 ml mlijeka
  • 65 g ricotte ili naribanog sira po želji
  • 1 žličica soli

Priprema:

  • Stavite grijati pećnicu na 200°C.
  • U tavu ulijte maslinovo ulje, mlijeko, sol te stavite na vatru.
  • Čim proključa, maknite s vatre i umiješajte tapioka brašno te ostavite sa strane da odstoji 15 minuta.
  • Nakon toga dodajte razmućeno jaje i sir te dobro umijesite da dobijete jednoličnu smjesu.
  • Formirajte kuglice i posložite na papir za pečenje te pecite 25 minuta (ovisno o veličini kuglica).

Sastojci za namaz od mrkve:

  • 4 velike mrkve
  • 4 režnja češnjaka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • Žličica soli
  • Žličica papra

Priprema:

  • Stavite grijati pećnicu na 200°C. Mrkvu i češnjak ogulite i narežite na tanke kolutove.
  • Dodajte maslinovo ulje i začine, promiješajte te stavite peći na papir za pečenje 60 minuta.
  • Nakon toga sastojke stavite u blender, dodajte malo vode i miješajte dok ne dobijete
  • jednoličnu smjesu. Dodajte još začina po želji.

Javite dojmove i slobodno predložite u komentarima što vas novo zanima, vrlo rado ću vam poslati nove recepte!

Marina Obradović
Marina Obradović

Pozdrav svima! Moje je ime Marina Obradović i autorica sam zbirke recepata Priče jedne kuhače.

U kulinarskom svijetu sam od malena, a moja prva ljubav su bili kolači, što se s vremenom promijenilo. Danas kolače pripremam, ali ne s tolikim žarom kao slana jela koja posebno volim jer mogu improvizirati i svakom jelu dati svoju notu.

U kuhinji sam svoja i slobodna, uživam u kuhanju i pripremi jela, a posebno me veseli oduševljenje ukućana i gostiju. Jednostavno volim dobro nahraniti ljude, posebno s jelima koja nikada nisu probali ili ih ne jedu često.

Nakon 20 godina karijere u velikim korporacijama, odlučila sam krenuti u drugom smjeru i raditi što volim, kreirati svoj radni dan, odgovarati samo sebi i kuhati po cijele dane.

Osim što sam svoju ljubav prema kuhanju te veliko iskustvo u pripremi i organiziranju obroka, htjela pretvoriti u najljepši posao na svijetu, željela sam podijeliti i s drugima svoje znanje te olakšati svakodnevni život, posebno početnicima, a dati nove ideje iskusnijima u kuhinji.

Zbirka recepata Priče jedne kuhače su nastale kako bi svima olakšale organizaciju i pripremu obroka, a recepti su detaljnim opisom postupka pripreme jela posebno namijenjeni početnicima kojima je najteže.

30 recepata daje odgovor na pitanje Što kuhati sutra, jela su jednostavna i praktična, često povezana kako biste uštedjeli vrijeme i novac, kartice su praktične za ponijeti u kupovinu te ne morate raditi dodatni spisak, možete složiti tjedni ili mjesečni meni, a na raspolaganju imate 4 deserta, 4 riblja jela, 4 složenija jela za vikend kada imate više vremena te 6 jela s piletinom/puretinom, 6 praktičnih i jednostavnih jela od mljevenog mesa, 5 jela na žlicu i tjesteninu u umaku od povrća koju možete kombinirati sa bilo kojim povrćem koje imate kod kuće.

Zbirka recepata Priče jedne kuhače je na tržištu od prosinca 2017. godine, a u proljeće 2018. zbirka je dobila i englesku veziju pod nazivom Tales of a wooden spoon.

Trenutno radim na novim receptima, pokrenula sam projekt „Zdravlje na tanjuru“ i vodim kuhinju u Studiju smijeha u kojem od listopada, svi koji dođu na stand up komediju mogu pojesti ukusne pohane palačinke i tortilje. U pripremi su i novi recepti te ćemo uskoro proširiti ponudu.

Veselim se druženju s vama, vjerujem da ćete uživati u mojim idejama i receptima koji će vam olakšati organizaciju mnogih događanja i dati odgovor na vječno pitanje „Što kuhati sutra?“

Za više ukusnih recepata pratite FB stranicu Priče jedne kuhače.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....