NaslovnicaPrehranaReceptiPita od jabuka - recept

Pita od jabuka – recept

Pita od jabuka omiljena je jesenska poslastica. Ovaj tradicionalni, svima poznat kolač, sastoji se od prhkog tijesta i sočnog nadjeva od jabuka. Za pripremu ovog recepta potrebno je oko sat vremena.

Recept za pripremu pite od jabuka

Sastojci potrebni za pripremu

Tijesto

  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 80 g šećera
  • mlijeko
  • rum
  • korica limuna

Nadjev

  • 1 kg
  • jabuka
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g oraha
  • šećer
  • >cimet

Upute za pripremu pite od jabuka

Pripremu pite od jabuka započnite pripremom tijesta. Tijesto nakon pripreme treba neko vrijeme odmoriti u hladnjaku, što će biti dovoljno vremena za pripremiti nadjev.

Za početak brašno, šećer i naribanu koricu limuna promiješajte u plastičnoj posudi. Hladan maslac narežite na kockice i dodajte u brašno. Prstima gnječite mješavinu maslaca, brašna i šećera sve dok ne dobijete smjesu nalik na pijesak. Tada dodajte malo hladnog mlijeka (2-3 žlice) i jedan čep ruma. Potom nastavite mijesiti dok se tijesto ne poveže. Formirajte ga u dva jedna dijela, plosnata diska, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.

Pripremite lim za pečenje, namastite kalup i pospite oštrim brašnom ili stavite papir za pečenje.

Nakon pola sata izvadite prvu polovicu tijesta iz hladnjaka. Razvaljajte na dimenzije lima za pečenje, prebacite u lim i pospite sa 50 g mljevenih ili sjeckanih oraha. Stavite u zagrijanu pećnicu na 150° oko 30-ak minuta.

Jabuke očistite i naribajte te ocijedite višak soka. Jabukama dodajte cimet, šećer, vanilin šećer i 50 g mljevenih ili sjeckanih oraha. Smjesu jabuka i oraha rasporedite preko napola pečene kore.

Iz hladnjaka izvadite i drugi dio tijesta i razvaljajte na veličinu kalupa. Namotavanjem tijesta na valjak si olakšajte da prebacite tijesto u lim za pečenje. Gornji sloj tijesta lagano izbockajte čačkalicom ili vilicom kako tijesto ne bi ispucalo.

Vratite pitu u pećnicu na 175° na 40-ak minuta.

Kada je pita gotova pustite da se ohladi te po želji ukrasite šećerom u prahu.

Prije posluživanja narežite na kocke.

Ako ste obožavatelj jabuka, ali ne i pite od jabuka, tada savjetujemo da isprobate kolač od jabuka. Odat ćemo vam i malu tajnu, priprema je još kraća i jednostavnija od pripreme ove pite.

Ako jabuke volite samo u jutarnjoj kaši i grickati svježe, a desert vam podrazumijeva čokoladu, čokoladu i još malo čokolade, tada imamo pravi recept za vas, ove čokoladne kocke kao da su samo vas čekale!

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....