Pita od jabuka omiljena je jesenska poslastica. Ovaj tradicionalni, svima poznat kolač, sastoji se od prhkog tijesta i sočnog nadjeva od jabuka. Za pripremu ovog recepta potrebno je oko sat vremena.
Recept za pripremu pite od jabuka
Sastojci potrebni za pripremu
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 80 g šećera
- mlijeko
- rum
- korica limuna
Nadjev
- 1 kg
- jabuka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g oraha
- šećer
- >cimet
Upute za pripremu pite od jabuka
Pripremu pite od jabuka započnite pripremom tijesta. Tijesto nakon pripreme treba neko vrijeme odmoriti u hladnjaku, što će biti dovoljno vremena za pripremiti nadjev.
Za početak brašno, šećer i naribanu koricu limuna promiješajte u plastičnoj posudi. Hladan maslac narežite na kockice i dodajte u brašno. Prstima gnječite mješavinu maslaca, brašna i šećera sve dok ne dobijete smjesu nalik na pijesak. Tada dodajte malo hladnog mlijeka (2-3 žlice) i jedan čep ruma. Potom nastavite mijesiti dok se tijesto ne poveže. Formirajte ga u dva jedna dijela, plosnata diska, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
Pripremite lim za pečenje, namastite kalup i pospite oštrim brašnom ili stavite papir za pečenje.
Nakon pola sata izvadite prvu polovicu tijesta iz hladnjaka. Razvaljajte na dimenzije lima za pečenje, prebacite u lim i pospite sa 50 g mljevenih ili sjeckanih oraha. Stavite u zagrijanu pećnicu na 150° oko 30-ak minuta.
Jabuke očistite i naribajte te ocijedite višak soka. Jabukama dodajte cimet, šećer, vanilin šećer i 50 g mljevenih ili sjeckanih oraha. Smjesu jabuka i oraha rasporedite preko napola pečene kore.
Iz hladnjaka izvadite i drugi dio tijesta i razvaljajte na veličinu kalupa. Namotavanjem tijesta na valjak si olakšajte da prebacite tijesto u lim za pečenje. Gornji sloj tijesta lagano izbockajte čačkalicom ili vilicom kako tijesto ne bi ispucalo.
Vratite pitu u pećnicu na 175° na 40-ak minuta.
Kada je pita gotova pustite da se ohladi te po želji ukrasite šećerom u prahu.
Prije posluživanja narežite na kocke.
Ako ste obožavatelj jabuka, ali ne i pite od jabuka, tada savjetujemo da isprobate kolač od jabuka. Odat ćemo vam i malu tajnu, priprema je još kraća i jednostavnija od pripreme ove pite.
Ako jabuke volite samo u jutarnjoj kaši i grickati svježe, a desert vam podrazumijeva čokoladu, čokoladu i još malo čokolade, tada imamo pravi recept za vas, ove čokoladne kocke kao da su samo vas čekale!