“Med” od maslačka koji možete napraviti kod kuće nije isto što i med koji rade pčele, zapravo je više kao sirup koji se pravi od cvjetova maslačka, šećera i vode. Vi ste pčela koja maslačak pretvara u slatko savršenstvo.
Međutim, ljekovita svojstva koja ima med od maslačka možete pronaći samo u onom pravom medu koji prave pčele, jer pripremanjem “meda” od maslačka kod kuće gubi se većina ljekovitih svojstava maslačka zbog dugog kuhanja.
Ipak, “med” od maslačka spravljen kod kuće je iznimno ukusan te ga mnogi obožavaju konzumirati ujutro na prazan želudac uz šalicu zelenog čaja ili za doručak, ako vam pravi med nije dostupan. Također, ovako pripremljen “med” od maslačka mnogi koriste za ublažavanje kašlja.
U nastavku pročitajte koja ljekovita svojstva ima pravi med od maslačka te kako pripremiti kod kuće ukusnu zamjenu.
Maslačak – ljekovitost
Maslačak (lat. Taraxacum) raste u krajevima s umjerenom i hladnom klimom, a ima ga svugdje: na livadama, u parkovima, vrtovima pa čak i uz puteve i živice.
Cvate od travnja do listopada, a najbolje ga je brati tijekom travnja i svibnja dok traje doba pune cvatnje. Idealno vrijeme za branje maslačka je oko podneva, kada je sunčano i suho vrijeme, jer su tada cvjetovi posve otvoreni.
U maslačku možete pronaći:
- vitamin A, B, C, K i E
- željezo
- magnezij
- kalij
- natrij
- kalcij
U narodnoj medicini maslačak se koristi najčešće za bolesti jetre, žuči, protiv kašlja i za probleme urinarnog trakta. Također, pomaže kod bolesti pluća i jetre, želučanih i crijevnih bolesti, te za liječenje hemoroida.
Korijen maslačka najviše utječe na izlučivanje toksina iz tijela koji nas čine umornima, osvježava i najčešće se koristi za jačanje imunološkog sustava. Najzastupljeniji je kao čaj od suhog korijena i kao sok od svježeg korijena.
Maslačak – za što se koristi?
Maslačak sadrži ljekovite spojeve koji su korisni za:
- kosti – bogat je kalcijem koji je iznimno važan za rast i snagu kostiju, a sadrži i antioksidanse koji čuvaju kosti od oštećenja i krhkosti
- jetru – vitamin C i antioksidansi održavaju funkciju jetre, također može pomoći pri krvarenju
- dijabetes – sok od maslačka stimulira proizvodnju inzulina iz gušterače. Također, prirodni je diuretik pa potiče češće mokrenje te na taj način izbacuje višak šećera iz tijela. Time održava i pravilan rad bubrega. (Napomena: “Med” od maslačka koji možete pripremiti po receptu iz ovog članka nije prikladan za dijabetičare zbog velikog udjela šećera)
- kožu – mlijeko od maslačka pomaže kod svraba, lišajeva, ekcema itd.
- akne – zbog vitamina C ubrzava zarastanje ožiljaka i smanjuje crvenilo
- žuticu – regulira proizvodnju žuči
- zatvor – regulira rad crijeva zbog dijetalnih vlakana koje sadrži
- anemiju – maslačak sadrži željezo koji je sastavni dio hemoglobina. Unošenjem dodataka bogatih željezom anemičarima se popravlja zdravstveno stanje.
- visoki krvni tlak – vlakna iz maslačka smanjuju kolesterol, a sok maslačka je prirodni diuretik i potiče češće mokrenje te time snižava krvni tlak.
Pravi med od maslačka iznimno je ljekovit no teško ga je pronaći. Razlog tome je što se zbog količine glukoze i fruktoze jako brzo kristalizira. Pčelarima ga je teško prikupiti pa ga većinom ostavljaju pčelama kao hranu. Kao zamjenu možete si napraviti sirup (“med”) od maslačka koji možete dodatno obogatiti ljekovitim biljem.
“Med” od maslačka – kako ga napraviti?
“Med” od maslačka možete napraviti sami kod kuće s nekoliko lako dostupnih sastojaka. Pripremljen po navedenim receptima može poslužiti kao zamjena za pravi med. Strukturom je malo rjeđi, podjednake je boje te iznenađujuće sličnog okusa medu.
“Med” od maslačka 100 cvjetova – recept s jabukom
Recept s jabukom može poslužiti i kao odlična veganska verzija “meda” od maslačka, samo promijenite klasični bijeli šećer u npr. kokosov šećer.
Sastojci:
- 100 velikih cvjetova maslačka
- 2 jabuke
- 1 litra vode
- 50 grama svježe iscijeđenog soka od limuna
- 900 grama šećera
Priprema – recept:
- Ogulite jabuke i narežite ih na ploške.
- U veliku posudu za štednjak stavite maslačak, jabuke, sok limuna te prelijte vodom.
- Poklopite posudu i ostavite da kuha 20-30 minuta.
- Procijedite tekućinu kroz sito u drugu posudu, tako da vam ostane čista tekućina.
- Dodajte šećer te posudu vratite na štednjak, u ovoj fazi nemojte poklopiti posudu.
- Samo u početku možete nekoliko puta promiješati, poslije ne, kako ne bi došlo do rekristalizacije šećera.
- Kuhajte na laganoj vatri tako da voda polako isparava.
- Nakon nekoliko sati tekućina bi se trebala reducirati do 2/3.
- Kada postignete željenu gustoću (kuhanjem) ugasite štednjak te pretočite med u pripremljene staklenke koje ste prethodno sterilizirali prokuhavanjem i zagrijavanjem u pećnici.
Savjeti:
- Nakon što ste ih ubrali, cvjetove maslačka trebate oprati ili ako ste sigurni da cvijeće nije špricano ili zagađeno na bilo koji način, možete cvjetove raširiti po stolu i ostaviti ih sat vremena da moguće bubice izađu van.
- Med od maslačka inače je gorkastog okusa. Jabuka u receptu dodaje slador i pomaže da okus meda bude bliži “klasičnom” medu.
- Kako bi med imao jači okus, nakon kuhanja možete ostaviti tekućinu s cvijećem preko noći te ju procijediti tek drugi dan. U tom slučaju bilo bi dobro skinuti zelene dijelove s maslačka jer oni medu daju gorčinu.
- U med možete dodati i neko ljekovito bilje kao npr. kadulju, ili za malo jači okus žličicu cimeta.
- Najbolje ga je čuvati na suhom i hladnom mjestu.
- U medu ima dovoljno šećera tako da nije lako kvarljiv, može stajati i do godinu dana.
“Med” od maslačka 300 cvjetova – recept s limunom i narančom
Napravite zamjenu za pravi med od maslačka s narančom i limunom po receptu naših baka koje su ga pripremale na ovaj način kada si nisu mogle priuštiti onaj pravi:
Sastojci:
- 300 cvjetova maslačka
- 1 litra vode
- 1 kilogram šećera
- 1 limun
- 1 naranča
Priprema – recept:
- Stavite cvjetove maslačka u posudu te ih isperite vodom kako bi moguće bubice izašle van iz cvijeta.
- Nije potrebno uklanjati zelene dijelove s cvijeta.
- U posudu s maslačcima dodajte litru vode.
- Narežite naranču i limun na ploške te ih dodajte na vrh posude.
- Stavite posudu na štednjak i pustite da tekućina prokuha pa smanjite vatru i ostavite da “krčka” trideset minuta.
- Maknite posudu sa štednjaka i ostavite mješavinu da odstoji šest sati.
- Nakon toga procijedite smjesu kroz sito ili gazu tako da vam u drugoj posudi ostane čista tekućina.
- U posudu s procijeđenom tekućinom dodajte šećer te ga stavite na štednjak.
- Kuhajte na laganoj vatri dva do tri sata dok tekućina ne potamni i postane nešto gušća.
- Prije ulijevanja “meda” u pripremljene staklenke, koje ste prethodno sterilizirali prokuhavanjem i zagrijavanjem u pećnici, možete ubaciti po šnitu limuna.
- Nakon sat, sat i pol vremena provjerite gustoću “meda”. To možete napraviti na način da izvadite žlicu “meda” na tanjur i ostavite da se ohladi jer ćete tada najbolje moći procijeniti dobivenu gustoću.
- Pažljivo prelijte med u pripremljene staklenke i zatvorite ih poklopcem
“Med” od maslačka 400 cvjetova – recept s limunom, narančom i smeđim šećerom
“Med” od maslačka 400 cvjetova odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja i bronhitisa.
Sastojci:
- 400 cvjetova maslačka
- 3 litre vode
- 4 limuna i 4 naranče (narezani na kriške)
- 2 kg smeđeg šećera
Priprema – recept:
- 400 cvjetova maslačka prelijte s 3 litre hladne vode.
- Ubacite na kriške narezane limune i naranče i ostavite 24 sata.
- Nakon 24 sata, procijedite kroz gazu i prebacite tekućinu u lonac.
- Tekućini dodajte 2 kilograma smeđeg šećera i kuhajte još sat i pol uz često miješanje.
- Dobiveni vrući sirup ulijte u prethodno sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
- Potrebno je držati ga na hladnom prostoru, najbolje u hladnjaku. Trajnost mu je oko godinu dana.
“Med” od maslačka 500 cvjetova – recept s narančom, limunom i vanilijom
Ako volite aromu vanilije, preporučujemo da isprobate recept za “med” od maslačka 500 cvjetova.
Sastojci:
- 500 cvjetova maslačka
- 3 naranče
- 2 limuna
- 3 kg šećera
- 3 litre vode
- 2 vanilin šećera
Recept – priprema
- Cvjetove maslačka dobro operite i potopite ih u 3 litre vode na 24 sata.
- Nakon 24 sata, u tekućinu dodajte šećer, narezane naranče i limun s koricom.
- Kuhajte pola sata i nakon toga smjesu procijedite (maslačke bacite) te nastavite kuhati još pola sata neprestano miješajući, sve dok se smjesa ne zgusne.
- Pustite da se “med” ohladi i uspite ga u prethodno sterilizirane staklenke.
“Med” od maslačka i kadulje
Mnogi vole konzumirati med od maslačka i kadulje, s obzirom da je kadulja iznimo ljekovita te dodatno pomaže kod problema s kašljem, upalom grla ili bolestima dišnih organa. “Med” od maslačka i kadulje možete pripremiti po ovom receptu.
Sastojci:
- 600 cvjetova maslačka
- 10 dkg kadulje
- 6 limuna
- 4 kg šećera
- 2,5 l vode
Priprema – recept:
- Prokuhajte 2.5 litre vode i nakon što zakipi u nju stavite cvjetove maslačka, kadulju i narezane limune
- Na laganoj vatri kuhajte još pola sata.
- Pustite da se malo ohladi, procijedite tekućinu (maslačke bacite) i dodajte šećer.
- Kuhajte još pola sata.
- Dok je još topao, dobiveni “med” od maslačka uspite u prethodno sterilizirane staklenke.
Med od maslačka – gdje kupiti i cijena?
“Med” od maslačka domaće proizvodnje možete kupiti kod raznih OPG-ova ili u trgovinama zdrave hrane koji med nabavljaju od istih. Cijena je različita kod svakog OPG-a pojedinačno no u pravilu se kreće oko 30 kuna za teglicu “meda” od 250 grama.