Najljepše je doba u godini za mnoge kada se sladokusci diljem svijeta okupljaju u svojim kuhinjama i peku se božićni keksi. Kao i mnoge druge božićne tradicije i ova je započela davno, mnogo prije nego što je Božić počeo izgledati kao i danas.
Od Norveške do Zapadne Afrike, Irske do Indije, grupe ljudi se stoljećima okupljaju kako bi proslavili promjene godišnjih doba. Proslave su se vrtjele oko hrane, a svatko zna da je težak i topao obrok najbolje završiti desertom.
U srednjem vijeku začini poput cimeta i muškatnog oraščića te sušeno egzotično voće koje daje posebnu teksturu i slatkoću postaju dostupniji. Ti sastojci, ali i šećer te životinjska masnoća i dalje su skupocjeni te se koriste samo u posebnim prilikama poput Božića. Od onda mnogo toga se promijenilo i danas su svi sastojci dostupni u gotovo svim dijelovima svijeta, ali posebni recepti i dalje se čuvaju za blagdansko vrijeme.
Recepti za božićne kekse često se prenose s koljena na koljeno, ali mnogi žele započeti i svoje vlastite tradicije ili isprobati nešto novo i drugačije. Donosimo vam recepte isprobanih i popularnih sladokusaca u kojima ćete uživati.
Skoči na odjeljak:
- Chiarin tanjurić – Gingerbread božićni keksi
- Sašina kuhinja – Prhki linzeri
- Domaćica – Čokoladni raspuknutići
- Pioneer Woman – Božićni keksi s komadićima čokolade
- Martha Stewart – Zobeni božićni keksi
- Jamie Oliver – Stakleni keksi
Chiarin tanjurić – Gingerbread božićni keksi
Nastasju Chiaru Petrić javnost je upoznala nakon televizijskog showa Masterchef. Nakon završene kulinarske škole, iskustvo je stjecala u nekoliko nagrađivanih restorana.
Posebnu pažnju posvećuje zdravim slasticama i praktičnim idejama za zaposlene mame. Na stranici Chiarin tanjurić možete pronaći mnogo ukusnih recepata, a na društvenim mrežama možete pratiti kako izgleda svakodnevna prehrana Nastasjinih dviju kćeri.
Sastojci za gingerbread kekse:
- 180g pirovog brašna
- 220g integralnog brašna
- 280g glatkog brašna
- 10g začina za medenjake
- prstohvat đumbira u prahu
- žličica cejlonskog cimeta
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 340g hladnog maslaca
- 120g tamnog muscovado šećera
- 80g svijetlog muscovado šećera
- 4 jaja
Postupak:
- U zdjelu dodajte sve suhe sastojke i dobro ih promješajte.
- Suhim sastojcima dodajte na kockice narezan hladni maslac. Maslac utrljajte u smjesu tako da dobijete teksturu krušnih mrvica. Potrebno je otprilike 5 minuta kako bi se maslac dobro utrljao u suhe sastojke.
- Dodajte jaja i nastavite miješati mikserom i nastavkom za tijesto.
- Kada se sastojci dobro povežu i formiraju veću kuglu, prebacite tijesto na stol i kratko zamijesite rukom.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko pola sata.
- Na pobrašnjenoj površini izvaljajte tijesto debljine 2-3 milimetra i modlicama izrađujte kekse različitih oblika.
- Pleh obložite papirom za pečenje i pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Keksi su gotovi kada poprime smeđu boju po rubovima, a sredina ostane lagano mekana.
Sašina kuhinja – Prhki linzeri
Biti kreativan u kuhinji lako je s puno sastojaka i neograničenim budžetom. Napraviti ukusno i zanimljivo jelo s prosječnim budžetom ono je u čemu je odličan Saša Vukić tvorac internet stranice i YouTube kanala Sašina kuhinja.
Nekad poduzetnik u automobilskoj industriji, u svega nekoliko godina okupio je vojsku obožavatelja svojih slatkih i slanih recepata. Odlično objašnjene video recepte na njegovom kanalu do sad je pogledalo više od 15 milijuna ljudi iz cijelog svijeta. Sve ukusne recepte možete pronaći ovdje, a mi vam donosimo jedan božićni recept.
Sastojci za prhke linzere:
- 500g glatkog brašna
- 400g oštrog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 500g maslaca
- 400g šećera
- 6 žumanjka
- sok jednog limuna
- 2 vanili šećera
- korica nešpricanog limuna
- marmelada za premaz
- šećer u prahu
Postupak:
- Glatko brašno i prašak za pecivo prosijte u dublju posudu.
- Omekšali maslac postepeno dodajte u prethodno prosijano brašno i prašak za pecivo. Postepeno dodajte šećer.
- Dodajte limunov sok, vanili šećer, koricu limuna i žumanjke. Nastaviti miješati i postepeno dodavati oštro brašno.
- Nakon nekoliko minuta smjesu istresite na pobrašnjeni stol i mijesite nekoliko minuta. Smjesa je mrvičasta, ali takva treba biti za prhke linzere.
- Tijesto oblikujte u loptu, zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na 45 minuta.
- Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljate ga na nekoliko milimetara i režite modlicama za linzere. Tijesto možete rezati i drugim modlicama, ali u tom slučaju sredina drugog jednakog dijela mora imati rupicu.
- Na pleh obložen papirom za pečenje stavite linzere i pecite na 175ºC otprilike 9 minuta.
- Nakon pečenja ostavite kekse da se ohlade otprilike 10 minuta pa ih uvaljajte u šećer u prahu. Na onu polovicu keksa koji nema rupicu nanesite sloj marmelade i poklopite s drugim dijelom keksa s rupicom.
Domaćica – Čokoladni raspuknutići
Sanja Mijac je blog Domaćica pokrenula još 2013. godine kako bi pisala o jednom od svojih hobija, kuhanju. Sama priznaje kako u svojim ranim dvadesetim nije bila vješta u kuhinji, no malo po malo je učila dok nije savladala sve male tajne domaće kuhinje svoje mame i svekrve.
2019. godine Domaćica je izdala kuharicu koja sadrži domaća jela i deserte. Na 320 stranica kuharice možete pronaći nove recepte, ali i one koje sigurno pamtite iz bakine kuhinje.
U nastavku možete pronaći recept za čokoladne raspuknutiće, jednu od najpoznatijih američkih blagdanskih slastica s posebnim potpisom naše Domaćice.
Sastojci za čokoladne raspuknutiće:
- 400g tamne čokolade
- 100g margarina
- 400g mekog brašna
- žličica praška za pecivo
- 4 jaja
- 200g šećera
- 2 vanili šećera
- prstohvat soli
- po želji naribana korica naranče ili par žlica pečenih lješnjaka
- šećer u prahu
Postupak:
- Na pari rastopite margarin i čokoladu te ostavite da se malo ohladi.
- Brašno i prašak za pecivo promiješajte u zasebnoj posudi.
- Mikserom pjenasto izmiksajte jaja, običan šećer i vanili šećer.
- U izmiksana jaja kuhačom umiješajte ohlađenu čokoladu, zatim postepeno dodajte brašno lagano miješajući dok ne nastane homogena smjesa.
- Posudu pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 2 ili 3 sata. Možete ostaviti i preko noći.
- Pleh obložite papirom za pečenje i upalite pećnicu na 180ºC.
- Rukama napravite male tvrde kuglice od smjese za kekse, uvaljajte u šećer u prahu i stavite na pleh. Razmak između svake kuglice neka bude 5 cm.
- Raspuknutiće pecite 11 minuta.
Pioneer Woman – Božićni keksi s komadićima čokolade
Ann Marie Drummond američka je blogerica i autorica nekoliko kuharica. Na svom blogu Pioneer Woman piše o tome kako izgleda njen svakodnevni život supruge i majke na ranču u Oklahomi.
Nakon što je njen blog proglašen najboljim nekoliko godina za redom, postala je i televizijska zvijezda te recepte i dio svoje svakodnevice dijeli i u emisiji The Pioneer Woman.
Sastojci za kekse s komadićima čokolade:
- 1 šalica maslaca
- 1 šalica smeđeg šećera
- pola šalice običnog šećera
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 šalice brašna
- 2 žličice instant kave
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 200g čokolade
- šalica je veličine one za čaj oko 250ml
Postupak:
- Maslac otopite te ostavite da se ohladi.
- Dobro pomiješajte obje vrste šećera i maslac. Dodajte vaniliju i jaja i nastavite miješati dok smjesa ne bude dobro povezana.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, instant kavu, sodu bikarbonu i sol. Dobro promiješajte i postupno dodajte u smjesu od šećera, maslaca i jaja.
- Čokoladu narežite na veće komadiće te na kraju lagano umješajte u smjesu za kekse.
- Žlicom stavljajte smjesu na pleh obložen papirom za pečenje te kekse prije pečenje ostavite u hladnjaku na 15 minuta.
- Nakon hlađenja kekse pecite na 190ºC otprilike 10 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Martha Stewart – Zobeni božićni keksi
Martha Stewart mnogima je sinonim za idealnu božićnu domaćicu. U svom privatnom i poslovnom životu doživjela je mnoge uspone i padove. Unatoč svemu već više od trideset godina mnoge žene podučava vještinama kuhanja, pečenja, uređenja doma te izrađivanja rukotvorina.
Napisala je mnogo knjiga, vodila televizijske emisije te diljem svijeta postala posebno poznata po svojim ukusnim receptima. Dijelimo s vama i jedan zdraviji recept za božićne kekse koji je pripremila Martha Stewart.
Sastojci za zobene božićne kekse:
- 1 šalica brašna
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- pola žličice soli
- 125g maslaca
- 2/3 šalice smeđeg šećera
- 1/3 šalica bijelog šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 i 1/2 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice grožđica
Postupak:
- Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol u zdjelu.
- U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.
- Smjesi od maslaca i šećera dodajte jaja i vaniliju te nastavite miksati. Postepeno dodajte smjesu a brašnom.
- Na kraju lagano miješajući dodajte zobene pahuljice i grožđice.
- Obložite pleh papirom za pečenje i žlicom vadite smjesu. Ostavite barem 3 cm razmaka između keksa.
- Pecite otprilike 14 minuta na 180°C.
Jamie Oliver – Stakleni keksi
Jamie Oliver jedan je od najpoznatijih britanskih kuhara, poznat po svojim kulinarskim emisijama o prehrani i kuhanju. Prije nekoliko godina stekao je planetarnu popularnost kulinarskom emisijom “Goli kuhar”.
Približio je bogate i slasne recepte, komplicirane postupke svima koji žele kuhati bez obzira na prethodno znanje, a za ovaj Božić donosimo vam jedan šareni recept za kekse koji mogu poslužiti i kao dekoracija.
Sastojci za staklene kekse:
- 1 mandarina
- 100g maslaca
- 180g brašna
- 50g šećera
- pola žličice mljevenog cimeta
- 1 žlica mlijeka
- 12 tvrdih voćnih bombona
Postupak:
- Ugrijte pećnicu na 180°C i dva pleha obložite papirom za pečenje.
- Naribajte koricu mandarine. Maslac natrgajte na male komadiće i stavite u zdjelu zajedno s brašnom, šećerom, koricom mandarine i cimetom. Rukom nastavite mrviti maslac i smjesu dok ne počne nalikovati krušnim mrvicama.
- Dodajte mlijeko i zamijesite mekano tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Bombone stavite u plastičnu vrećicu i razmrvite batom za meso ili valjkom za tijesto.
- Ohlađeno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od 1 cm. Modlicama za kekse izrežite tijesto, a na sredini svakog keksa ostavite prazan prostor za bombone.
- Prije dodavanja bombona kekse stavite na pleh za pečenje. S obziromna to da smjesa ne sadrži prašak za pecivo, keksi se neće raširiti prilikom pečenja pa ne morate ostavljati veliki razmak.
- Dodajte razmrvljene bombone i pecite otprilike 12 minuta dok keksi ne poprime zlatno-smeđu boju, a bomboni se rastope.