Aronija je poznata biljka čije se bobice konzumiraju zbog ljekovitih svojstava, posebno antioksidantskih. Stoga ne iznenađuje činjenica da mnoge buduće majke posežu za njom tijekom trudnoće.
Međutim, od strane stručnjaka je naglašeno kako postoji mogućnost da pretjerano korištenje aronije ima određene neugodne učinke. Upravo iz toga razloga je često debatirano smiju li trudnice i dojilje konzumirati aroniju te koji su njeni učinci na bebu.
Aronija – sadnice, bobice i vrste
Aronija je biljka iz obitelji Rosaceae, podrijetlom iz Sjeverne Amerike, koja raste u velikim grmovima. Iako su u svijetu poznati njezini pozitivni učinci, u našim krajevima su prepoznati u zadnjih nekoliko godina.
Aroniju mnogi stručnjaci smatraju najzdravijom biljkom na svijetu.
Najpoznatije su bobice aronije – izgledom sitne, crno ljubičaste i okrugle. Postoje tri vrste bobica aronije:
- crna aronija (Aronia melanocarpa)
- tamnocrvena aronija (Aronia arbutifolia)
- ljubičasta aronija (Aronia prunifolia)
Aronija u trudnoći – prednosti i nutritivne vrijednosti
Pitanje smiju li trudnice sok od aronije, i općenito aroniju, je često postavljano i debatirano. Vrijeme iščekivanja bebe je upravo vrijeme u kojem trudnice posežu za dodatnim izvorima hranjivih tvari, vitamina i minerala. Aronija obiluje navedenim nutritivnim vrijednostima. Tako konzumacijom aronije u organizam trudnice unose sljedeće:
- Hranjive tvari – karbohidrate, tvari koje daju energiju, dijetalna vlakna, korisne masnoće, vlakna
- Vitamine – Vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folnu kiselinu, Lutein Zeaxantin, Beta karoten
- Minerale – magnezij, kalij, natrij, željezo, kalcij, cink, mangan
Aronija u trudnoći – ljekovita svojstva aronije
Učinkovita i ljekovita svojstva aronije svakako pozitivno djeluju i na majku i na bebu. Osim temeljne prednosti, a to je da je aronija snažan antioksidans i time štiti majčin organizam (a samim time i bebu) od štetnih tvari, ostali pozitivni učinci su:
- Ojačava imunološki sistem
- zbog ranije navedenih nutritivnih svojstava koji opisuju brojne hranjive tvari, vitamine i minerale, svakako ne iznenađuje činjenica da aronija poboljšava imunitet majke tijekom trudnoće.
- Kontrolira probavu
- aronija pozitivno utječe na probavu tako da olakšava simptome koji u određenom trenutku muče trudnicu: ako ima proljev, aronija će ga ublažiti, ako trudnica pati od konstipacije ili nadutosti, aronija će ih olakšati.
- Smanjuje natečenost
- u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, trudnice redovito pate od natečenosti nogu i potkoljenica. Kalij, koji se nalazi u aroniji, smanjuje natečenost i olakšava ovaj neugodan simptom.
- Antikancerogenost
- postoje dokazane studije u kojima je aronija pomogla u sprječavanju rasta i razvoja određenih tumora. Navedeno se ne odnosi na trudnoću, ali svakako je korisna informacija.
- Pomaže pri održavanju normalne razine šećera u krvi
- Pomaže pri održavanju normalne razine kolesterola i krvnog tlaka
- Smanjuje stres i poboljšava kognitivne funkcije kod bebe
- Poboljšava vid
- Obnavlja kožu i održava je svježom
- Pomaže pri gubljenju težine nakon poroda
Aronija i dojenje
Ne postoje istraživanja koja pokazuju negativne posljedice konzumacije aronije tijekom dojenja. Sve dok se majka pridržava propisane dnevne doze aronije, ne bi trebalo biti negativnih posljedica za nju i dijete.
Naravno, ukoliko ste nesigurni, uvijek možete pitati liječnika možete li konzumirati aroniju tijekom dojenja, posebno ako vi ili beba imate određenih zdravstvenih problema. U tom slučaju, dobro je pitati i nutricionista za savjet.
Aronija: konzumacija
Zbog opisanih ljekovitih svojstava, ne iznenađuje činjenica da aronija broji mnoge načine priprave i konzumacije:
- svježa bobica – izravnim načinom konzumacije se unosi i najviše hranjivih tvari, vitamina i minerala
- sok od aronije – navedeno je i najčešći način konzumacije aronije jer u soku često dolazi u kombinaciji s drugim voćem koji neutraliziraju njezin gorak okus
- čaj od aronije
- džem od aronije, jogurt od aronije, sladoled od aronije, aronija u čokoladicama i žitaricama za doručak
- kapsule od aronije
- vino od aronije
Aronija: koliko dnevno konzumirati?
Preporučljiva dnevna doza aronije je 200 mililitara čaja ili soka (općenito, aronije u tekućem obliku), odnosno 300 grama bobica ili drugog krutog oblika konzumacije (na primjer, kapsula ili džema). Ovom dozom se unose sve hranjive vrijednosti, vitamini i minerali u preporučenim i pravilnim količinama.
Aronija u trudnoći – nuspojave
Izravni učinci aronije na trudnoću i prilikom dojenja nisu još ispitani do kraja pa se mnoge trudnice zabrinu prije nego je odluče konzumirati.
Preporučljivo je da se savjetujete s liječnikom, nutricionistom i ginekologom ukoliko imate bilo kakvo pitanje o prehrani u trudnoći pa tako i o konzumaciji aronije.
Liječnici, u pravilu, ne izdvajaju nikakva negativna svojstva aronije na trudnicu, bebu i dojilje jer negativna svojstva nisu dokazana. Međutim, neke trudnice ističu kako im aronija, zbog svoje intenzivnosti i gorčine okusa, može uzrokovati ove nuspojave:
- težinu u želucu
- mučninu
- gastritis
- konstipaciju
Također, preporučljivo je da trudnice koje imaju nizak krvni tlak upitaju doktora za dopuštenu dozu uzimanja aronije jer ona dodatno snižava krvni tlak.
Aronija: recepti
U videima možete pronaći nekoliko zanimljivih i zdravih recepata s aronijom:
Džem od aronije i jabuka – recept
Potrebni sastojci za džem od aronije
- 1kg zrelih bobica aronije
- sok jednog limuna
- 350 g šećera
- 2 velike jabuke
Priprema džema od aronije:
- Zrele bobice aronije stavite u posudu te dodajte malo vode i sok od limuna
- Kuhajte na slaboj vatri miješajući dok ne omekšaju (otprilike pola sata)
- Narežite jabuku na komade te kuhajte u posebnoj posudi u malo vode dok potpuno ne omekšaju.
- Kada su kuhane, jabuke izmješajte u pire.
- U aroniju dodajte šećer te pire od jabuka
- Sve stavite na vatru te miješajte dok se kuha. Nakon 15 minuta džem je gotov.
Džem od aronije, meda i limuna – recept
Potrebni sastojci:
- Aronija
- Med
- Limun
Upute za pripremu:
- Aroniju prije kuhanja operite te odstranite peteljke (moraju biti svježe).
- Količinu meda odrediti prema tome koliko želite da džem bude sladak. Za malo zgusnutiju varijantu dodajte žličicu šećera.
- Staklenke operite i dezinficirajte u pećnici na 100 stupnjeva dok se ne osuše.
- Nakon što džem dodate u staklenke, okrenite ih naopako radi konzerviranja.
- Kada se čep ulegao, možete staklenke staviti u hladnjak.
Sok od aronije – recept
Sastojci za 12 l soka od aronije
- 4 kg sirovih bobica aronije
- 10 litara vode
- 1.5 kg šećera
- Sok od 2 limuna
Recept za pripremu soka od aronije:
- U blenderu samljeti aroniju uz dodatak 1 litre vode.
- Smjesu pretresite u veliki lonac i dodajte još 4 litre vode.
- Prokuhati sirup uz neprestano miješanje i ostaviti da se ohladi.
- Procijediti ohlađeni sirup kroz gazu.
- Nakon toga, potrebno je vratiti procijeđeni sok u lonac, dodati preostalih 5 litara vode, sok od 2 limuna i šećer.
- Zagrijavati dok se šećer ne istopi i sok ne zavrije.
- Sokove ulijte u sterilne staklene boce.
- Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.
Čaj od aronije – recept
Čaj od aronije može se pripremiti od suhog i svježeg lista aronije, isto kao i od suhih ili svježih plodova aronije.
Čaj se priprema tako da nabrane suhe ili svježe listove isjeckamo i čitave potopimo u vrelu vodu.
- Za jednu šalicu čaja od 2 dcl potrebna vam je jedna žlica čaja ili dva čitava lista aronije.
- Za jednu litru čaja potrebno vam je od 5 do 8 listova aronije.
- Čaj zasladite po želji domaćim medom.
Suhi čaj od aronije se čuva i skladišti u papirnatoj ambalaži.
Ukoliko želite pripremiti čaj od svježih ili suhih plodova aronije, dodajte 10 bobica u svoj omiljeni čaj (idealno zeleni ili crni čaj). Bobice je prethodno potrebno usitniti nožem ili u blenderu.
Aronija: cijena i gdje kupiti?
Sadnice aronije možete kupiti u većini poljoprivrednih apoteka, a cijene se razlikuju ovisno o željenoj količini proizvoda.
Aroniju za konzumaciju možete nabaviti u gotovo svim ljekarnama, ali i u većim trgovinskim lancima. U nastavku slijedi nekoliko prodavaonica kako biste si predočili raspon cijene: