Za vrijeme vrućih ljetnih dana nema bolje poslastice od sladoleda. Ako su za pripremu korištene kvalitetne namirnice koje ne sadrže konzervanse, umjetna bojila, pojačivače okusa ili velike količine šećera sladoled može biti hranjiv međuobrok i za najmlađe.
Sladoled od banane
Banane su jedna od namirnica koje se u dječju prehranu uvode gotovo od samog početka dohrane i zato čine idealan temelj za zdravi sladoled. Što zrelije banane odaberete to će sladoled biti slađi.
Narežite banane na kriške i stavite u zamrzivač na dva sata. Zamrznute banane stavite u blender, miksajte dok ne dobijete teksturu tučenog slatkog vrhnja i brzi sladoled je gotov.
Takav sladoled je i sam po sebi kremast i sladak ali možete ga oplemeniti i drugim voćem ili komadićima čokolade.
Sladoled od jogurta
Jogurt je još jedna od namirnica koju najvjerojatnije imate u hladnjaku. Običan ili grčki jogurt stavite u blender, dodajte prethodno zamrznuto bobičasto voće, malo limunovog soka i dvije žlice meda (ili drugog sladila ako med niste uveli u prehranu djeteta).
Miksajte do kremaste konzistencije. Ako nemate bobičasto voće možete koristiti i bilo koje drugo sezonsko voće, samo ga prije zamrzavanja očistite i narežite na manje komade.
Zaleđeno voće na štapiću
Ako želite osvježavajuće i zdravo, jednostavnijeg recepta od zaleđenog voća nema. Narežite voće, što raznovrsnije i šarenije tim bolje, i stavite u plastične kalupe za sladolede.
Dopunite do vrha cijeđenim sokom od naranče ili nekim drugim sirupom po izboru i zamrznite. Ako nemate plastične kalupe za sladoled možete iskoristiti i plastične ili papirnate čaše i drvene štapiće ili plastične žličice.
Sladoled iz vrećice
Nemate blender, a djeca nemaju strpljenja da pričekaju da se sladoled zamrzne? Imamo i za to rješenje. Zaposlite male ručice i sladoled je spreman za 10 minuta. Za pripremu su vam potrebni:
- 2 žlice smeđeg šećera
- 200 ml mlijeka
- ekstrakt vanilije
- pola šalice soli
- led
- 2 vrećice s patentnim zatvaračem različitih veličina
Promješajte šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije. Smjesu ulijte u manju vrećicu i dobro zatvorite. Važno je da je vrećica dobro zatvorena kako sol iz druge vrećice ne bi pokvarila okus sladoleda.
Promješajte sol i led i stavite u veću vrećicu.
Zatim manju vrećicu sa smjesom mlijeka i šećera stavite u veću sa smjesom leda i soli. Dobro zatvorite i dajte djeci da što snažnije tresu vrećice 5 do 10 minuta. Nakon toga otvorite vrećice i uživajte u sladoledu.